به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «راه بوشهر» به نقل از فارس_ سید حسین موسوی عسلویه که زمانی روستایی کوچک با بیابانی برهوت بود امروز به بزرگترین میدان گازی جهان تبدیل شده است.
اما این مهم چگونه با تلاش متخصصین ایرانی حاصل شده است؟پارس جنوبی میدان گازی مشترک با کشور قطر در آبهای نیلگون خلیج فارس است، توسعه میدان گازی پارس جنوبی در ایران با کمی تاخیر پس از کشور قطر از اواخر دهه ۷۰ شمسی یعنی حدود سال ۱۳۷۷ شروع شد.
در ابتدای توسعه میدان گازی پارس جنوبی، شرکتهای اروپایی و آسیای شرقی حضوری پررنگ در این میدان داشتند.
در واقع حضور پررنگ شرکتهای خارجی و در عوض به حاشیه رانده شدن شرکتهای ایرانی.شرکتهای خارجی هم راستا با سیاستهای استعماری و استثماری کشورهای مطبوعشان اصلاً دوست نداشتند ایرانیان در صنعت راهبردی نفت و گاز روی پای خود بایستند و خودشان بتوانند در راستای منافع خود برنامهریزی، طراحی، بسازند و استفاده کنند.
سید حسن حسینینیک سخنگو و معاون فنی و مهندسی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) در آیین جام رسانه امید که در دانشگاه جامع اسلامی با حضور فعالان برتر فضای مجازی استانها برگزار شد گفت: خطر بزرگی کشور را تهدید میکرد تحریمهای آمریکا اروپا و سازمان ملل که هر یک به نوعی از همان اوایل انقلاب شروع شده بود و در مقاطع زمانی مختلف بنا به دلایل واهی تشدید میشد.
او میگوید: عدم همکاری شرکتهای خارجی به دلیل تشدید تحریمها پیش بینی میشد و این پیش بینی به مرور اتفاق افتاد.به گزارش فارس، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با حساسیت و هوشمندی این موضوعات را برای پاسداری از منافع ملت ایران رصد می کرد.
این قرارگاه همگام و در کنار وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران از همان روزهای ابتدایی در عسلویه حضور یافت و شروع به توسعه میدان گازی پارس جنوبی در منطقه کرد تا به محض عدم همکاری شرکتهای خارجی دست به کار شده و جایگزین مناسبی برای آنها باشد.
یادمان نمیرود اولین پالایشگاهی که در پارس جنوبی توسط یک شرکت کرهای به مرحله افتتاح رسید شرکت مذکور این دستاورد را در ابتدای فیلم تبلیغاتی خود The miracle of South pars یعنی معجزه پارس جنوبی نامید.
همچنین در نتیجه تشدید تحریمها، شرکتهای خارجی یکی پس از دیگری ایران را ترک کردند، از طرفی کشور قطر با کمک غولهای نفتی دنیا در طرف مقابل میدان گازی مشترک پارس جنوبی با سرعت زیاد در حال توسعه و برداشت روز افزون گاز بود.
قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا سلام الله علیها سپاه با اعتمادی که وزارت نفت به این نهاد انقلابی و امتحان پس داده در عرصههای سازندگی و انجام کارهای سخت و نشدنی داشت، با کمک سایر پیمانکاران سازندگان تجهیزات و مشاوران ایرانی با توان بیشتری وارد میدان شد تا طرحی نو دراندازد.
ساخت چندین پالایشگاه از صفر تا ۱۰۰ توسط این قرارگاه تعجب دنیا را برانگیخت و به همت همین قرارگاه برای اولین بار فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی توانسته شد یک پالایشگاه به دست مهندسان و مشاوران ایرانی طراحی شود.
یعنی مهندسی و اجرا و راهاندازی ۱۰۰ درصد ایرانی به دست متخصصین و پیمانکاران ایرانی اجرا شد.
به گزارش فارس، بیش از ۷۰ درصد تجهیزات این پالایشگاه بومیسازی و ایرانیسازی شد، تجهیزاتی که قبل از آن بیش از ۵۰ درصد آنها از خارج از کشور تامین میشد و همین موجب شد تا معجزه ایرانی در پارس جنوبی شکل گیرد.
پس از آن افتخارات ایرانیان در پالایشگاههای بعدی پارس جنوبی بیشتر و بیشتر شد بیش از ۸۵ درصد کالاها و تجهیزات پالایشگاهها ایرانی شدند و توسعه میدان گازی پارس جنوبی با دانش فارسی انجام گرفت. این فرموده پیامبر مکرم اسلام صلوات الله علیه است که میفرمایند “اگر علم در ثریا باشد مردانی از سرزمین پارس به آن دست پیدا خواهند کرد”.
ایران با وجود اینکه تقریبا یک دهه دیرتر از قطر بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی را آغاز کرده و تنها ۳۰ درصد مساحت میدان را در اختیار دارد، اما امروز برداشت روزانه گاز و میعانات ایران از این میدان مشترک از قطر پیشی گرفته، این در حالی است که در طرف قطری، عملا شرکتهای بزرگ نفتی جهان مالک بخشی از مخزن هستند و ایران با بزرگترین شرکتهای جهان رقابت میکند نه کشور کوچک و کم جمعیت قطر.از سال ۹۶ تاکنون که طرح توسعه فازها و تکمیل آنها توسط متخصصان داخلی شتاب گرفته، باعث شده تا ایران گوی سبقت را از رقیب اقتصادی خود در میدان مشترک گازی برباید و اینگونه از ظرفیت منابع عظیم و نفت و گاز خود در راستای بهبود اقتصادش بهره ببرد.
پیشی گرفتن ایران از قطر
ایران با وجود اینکه تقریبا یک دهه دیرتر از قطر بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی را آغاز کرده و تنها ۳۰ درصد مساحت میدان را در اختیار دارد، اما امروز برداشت روزانه گاز و میعانات ایران از این میدان مشترک از قطر پیشی گرفته این در حالی است که در طرف قطری، عملا شرکتهای بزرگ نفتی جهان مالک بخشی از مخزن هستند و ایران با بزرگترین شرکتهای جهان رقابت میکند نه کشور کوچک و کم جمعیت قطر.
از سال ۹۶ تاکنون که طرح توسعه فازها و تکمیل آنها توسط متخصصان داخلی شتاب گرفته، باعث شده تا ایران گوی سبقت را از رقیب اقتصادی خود در میدان مشترک گازی برباید و اینگونه از ظرفیت منابع عظیم و نفت و گاز خود در راستای بهبود اقتصادش بهره ببرد.
برداشت گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی از موفقیتهای دولت سیزدهم است، با آغاز این پروژه به ظرفیت گاز کشور اضافه میشود.
پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی طرحی بود که ۲۰ سال نگه داشته شد و طرف قطری از این میدان گاز استخراج میکرد اما در این دولت با حرکت ابتکاری و با انتقال سکو، کار فاز ۱۱ آغاز شد که با این مهم به ظرفیت گاز کشور افزوده میشود.
۱۳ ابر پالایشگاه و حدود ۴۰ سکوی غول پیکر
اکنون، ۱۳ ابر پالایشگاه و حدود ۴۰ سکوی غول پیکر در اعماق آبهای خلیج فارس معجزههای ایرانیان در پارس جنوبی است.
امروز پیام همه متخصصان داخلی و جوانان ایرانی این است که برای بهرهمندی کشورمان از ثروت خدادادی نهفته در این میدان مشترک نباید از قطر عقب بمانیم.میدان مشترک است اگر تعلل کنیم حتماً قطر بیشتر از سهم و حق خود از این ذخایر مشترک برداشت خواهد کرد.
معجزه فشار افزایی گاز پارس جنوبی
جهاد و معجزه دیگری در راه است، نزدیک به ربع قرن از برداشت گاز از ذخایر میدان گاز پارس جنوبی میگذرد.
ذخایری که در طول میلیونها سال در اثر فعل و انفعالات فیزیکی و شیمیایی در عمق حدود ۴ هزار متری زمین تحت فشار بسیار بالا ایجاد شده است، با حفاری چاهها تاکنون بخشی از آن با همین فشار طبیعی تخلیه شده است.
معاون فنی و مهندسی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا(ص) در این باره میگوید: این مخزن مشترک دیگر توان تخلیه طبیعی همانند قبل را ندارد و افت فشار، افت تولید و ناترازی تولید و مصرف گاز نوبت به فشار افزایی رسیده است؛ فشار افزایی گازی که از ته چاه به سر سکو رسیده و باید برای شیرین سازی و جداسازی محصولات مختلف به پالایشگاههای عسلویه با کمک تاسیسات فشار افزایی روی سکوهای دهها هزار تنی در دل دریا منتقل شود.
باز هم کشور قطر از چند سال قبل با کمک غولهای نفتی دنیا این کار را شروع کرده است و باز هم به دلیل تحریمهای ظالمانه آمریکا و همپیمانانش شرکتهای خارجی حاضر و همکاری با ایران نیستند.
آمدند قرارداد بستند ولی تحت فشار تحریمها شروع نکرده رفتند این بار هم قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا سلام الله علیها دوشادوش سایر شرکتهای ایرانی و در کنار شرکت ملی نفت ایران انحصار شرکتهای خارجی را کنار زده و انجام این پروژه را شروع کرده است و ثابت کرد برای ایران و ایرانی بنبستی در این کار نیست.
پایان پیام
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0