وقتی خداوند می‌فرماید مرا بخوان تا اجابت کنم؛

آیا خداوند همه دعاهای ما را اجابت می‌کند؟

همه ما لحظاتی را تجربه کرده‌ایم که با دل شکسته و امید فراوان دعا کرده‌ایم، اما پاسخی که انتظارش را داشتیم، دریافت نکرده‌ایم. آیا خداوند صدای ما را نمی‌شنود؟ آیا دعای ما قبول نشده است؟ قرآن کریم به این سؤالات پاسخ روشنی داده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «راه بوشهر»؛افرادی از پیامبر سوال کردند:”آیا خدای ما نزدیک است تا آهسته با او مناجات کنیم یا دور است تا با صدای بلند او را بخوانیم؟”

در پاسخ آیه ۱۸۶ سوره بقره بر پیامبر نازل شد

“وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ”

هنگامی که بندگانم از تو درباره من بپرسند، [بگو:] یقیناً من نزدیکم، دعای دعا کننده را زمانی که مرا بخواند اجابت می کنم؛ پس باید دعوتم را بپذیرند و به من ایمان آورند، تا [به حقّ و حقیقت] راه یابند [و به مقصد اعلی برسند].

دعا كننده، آنچنان مورد محبّت پروردگار قرار دارد كه در اين آيه، هفت مرتبه خداوند تعبير خودم را براى لطف به او بكار برده است

خداوند در قرآن کریم در آیاتی در مورد شیوه دعا کردن ما را راهنمایی کرده است از جمله این آیات؛

آیه ۱۴ سوره غافر: «فَادْعُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ» دعا و درخواست بايد خالصانه باشد.

آیه ۱۱۶ سوره بقره: «وَ ادْعُوهُ خَوْفاً وَ طَمَعاً»؛ با ترس و اميد همراه باشد.

آیه ۲۹ سوره الرحمن: «إِذْ نادى‌ رَبَّهُ نِداءً خَفِيًّا»؛ با ندا و خواندنى مخفى همراه باشد.

چرا گاهی اوقات دعای ما مستجاب نمی‌شود؟

عدم استجابت دعاى ما به خاطر شرك يا جهل ماست. در تفسير الميزان مى‌خوانيم كه خداوند در اين آيه مى‌فرمايد: «أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ» خودم اجابت مى‌كنم دعا كننده‌اى را كه فقط مرا بخواند و با اخلاص تمام، از من طلب خير كند. پس اگر دعا مستجاب نشد، يا به جهت آن است كه ما از خداوند خير نخواسته‌ايم، و در واقع براى ما شرّ بوده و يا اگر واقعاً خير بوده، خالصانه و صادقانه از خداوند درخواست نكرده‌ايم و همراه با استمداد از غير بوده است. و يا اينكه استجابت درخواست ما، به مصلحت ما نباشد كه به فرموده روايات، در اين صورت به جاى آن بلايى از ما دور مى‌شود ويا براى آينده ما يا نسل ما ذخيره مى‌شود ويا در آخرت جبران مى‌گردد.

شرایط استجابت دعا

دعا باید توکل به خدا همراه با تلاش باشد دعا کننده برای رسیدن به خواسته‌اش باشد لذا در حديث مى‌خوانيم: دعاى بيكار مستجاب نمى‌شود.

در اصول كافى نیز مى‌خوانيم: كسى كه غذاى حرام بخورد، يا امر به معروف ونهى از منكر نكند ويا از سر غفلت وبى‌اعتنايى دعا كند، دعايش مستجاب نمى‌گردد.

دعا در بعضی شرایط و مکان‌ها اولویت و فضیلت بیشتری دارد

مانند دعا هنگام بارش باران، دعا در کنار ضریح امام حسین، دعا با توسل به اهل بیت، دعا هنگام اذان، دعا در ساعات آخر روز جمعه و…

شايد قرار گرفتن آيه‌ى دعا (آیه ۱۸۶ سوره بقره) در ميان آيات روزه به خاطر تناسب بيشترى است كه ماه خدا با دعا دارد.

البته دعا در هرجا ودر هر وقت كه باشد، مفيد است. چون خداوند مى‌فرمايد: من نزديك هستم. «فَإِنِّي قَرِيبٌ» آنچه از اوقات مخصوصه، يا اماكن مقدّسه براى دعا مطرح شده براى فضيلت است.

پایان پیام/